Strona główna  //  Aktualności  //  Kulinarne tradycje z aptekarskiej księgi

W niedzielę 19 września w Muzeum Tkactwa w Kamiennej Górze odbyła się prelekcja w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa – największego cyklicznego wydarzenia promującego zabytki, kulturę i tradycje na Starym Kontynencie. Uczestnicy spotkania w naszym muzeum mogli wysłuchać wystąpienia przewodnika, Roberta Główczyka, na temat ciekawostek kulinarnych pochodzących z dzieła barokowego kamiennogórskiego aptekarza, Christopha Vielheuera. Prelekcji towarzyszyła prezentacja multimedialna zawierająca skany księgi i bogatą ikonografię, miniwystawa z eksponatami Muzeum Tkactwa, a także degustacja.

Ciekawostki zaczerpnięte z księgi farmaceutycznej dotyczyły wielu specyfików, które stosowane są do dziś (np. o cukier, sól, szafran, koszenila, guma arabska, czekolada, orzechy kokosowe i nerkowca, herbata, pomarańcze, daktyle). Prelegent przedstawił łącznie 16 rozmaitych przypraw, dodatków spożywczych, owoców i orzechów oraz roślin, z których sporządza się napoje i napary. Wiele z tych produktów spożywczych dopiero wchodziło do użycia w czasach autora książki (Vielheuer uznawany jest za pierwszego niemieckiego autora, który w języku niemieckim opisał i zdefiniował czekoladę). Prezentacja szczególny nacisk kładła na niezwykłą erudycję aptekarza, który żył w XVII wieku i pracował w Kamiennej Górze. W jego książce hasła dotyczące substancji zdrowotnych mają również szereg odniesień do kultury, w tym literatury i sztuki, a także historii. Uczestnicy prezentacji dzięki temu dowiedzieli się, co wspólnego ma szafran z mitologią oraz rzymskim poetą Owidiuszem czy też jaki polski podróżnik opisywał arabskie daktyle. Nie zabrakło wątków lokalnych. W książce autor wspominał choćby o próbach uprawy pomarańczy w 1669 roku w Sudetach, a także o różeńcu górskim – ziele rosnącym w Karkonoszach, górach Liczyrzepy. Zaprezentowane eksponaty związane były z treścią prezentacji. Były to m.in. pojemniki na kakao, cukier czy powidła pochodzące z początku XX wieku, szczypce do kruszenia cukru, angielska filiżanka, owady czerwca kaktusowego, z którego wytwarza się koszenilę, czy butelka na medykamenty z Apteki Miejskiej w Kamiennej Górze. W tej najstarszej w mieście aptece, w XVII wieku pracował aptekarz Vielheuer. Goście spotkania mogli również spróbować produktów, o których była mowa podczas prelekcji. Czekolada oraz napar z różeńca górskiego nie tylko dostarczały wrażeń smakowych, ale i odsłoniły swoją historię i właściwości na przygotowanych tabliczkach informacyjnych.

Do góry