"Wolnomularstwo /masoneria - zasady, historia, współczesność". Nowa wystawa w muzeum w Kamiennej Górze.


Smaczne przekładańce (GALERIA)

23 lipca odbyły się kolejne wakacyjne zajęcia z cyklu „W tradycyjnej dolnośląskiej kuchni”. Tym razem pod tytułem „Piszinger, Liptauer i kanapkowe torciki”. Było ciekawie i pysznie! 

Pod okiem państwa Jaczewskich - regionalistów i  popularyzatorów dawnej kuchni - młodzi amatorzy kulinariów wykonali kanapkowe torciki z pastą na bazie bryndzy oraz deserowe przekładańce z masą czekoladowo-orzechową według koncepcji Pischingera z XIX wieku.

Zajęcia odbyły się w ramach wakacyjnego cyklu warsztatów muzealnych dotowanych z środków Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązania Problemów Alkoholowych oraz Przeciwdziałania Narkomanii dla Miasta Kamienna Góra na rok 2025.

Smaczne-przekadace-1
Smaczne-przekadace-2
Smaczne-przekadace-3
Smaczne-przekadace-4
Smaczne-przekadace-5
Smaczne-przekadace-6
Smaczne-przekadace-7